Jak vyfotit psa

Jak vyfotit psa

Na posledním workshopu, které pořádám na Hoře Svaté Kateřiny, mě velice překvapilo, s jakým zájmem fotili účastníci psy majitele penzionu. Přemýšlel jsem nad tím a poptával jsem se i známých. Postupně mi docházelo jak velká spousta lidí má psa a kolik vlastně zpracuji amatérských fotografií na téma pes, proto si v tomto článku popíšeme, jakých nejčastějších chyb se vyvarovat a jak nastavit zrcadlovku, aby náš pes vypadal na fotografii úžasně.

Nejrozšířenější chybou, kterou vídám na fotografiích je to, že své psy lidé fotografují nejvíce ze své vysoké perspektivy. Nebuďte líní a sehněte se nejlépe až na úroveň očí svého psa a fotografujte ho z této výšky, záběr bude vypadat hned mnohem lépe. Nebojte se vyzkoušet i takzvanou „ žabí “ perspektivu, kdy budete fotografovat z podhledu a docílíte tím neobvyklého snímku. Další chybou, kterou vidím často je fotografování psů v interiéru s bleskem. Je mnohem lepší vzít vašeho miláčka ven a fotit ho v přírodě. Pokud se nechcete vzdát jejich fotografií v interiéru, zkuste aspoň vypnout blesk a využít přirozeného osvětlení například z okna. Předejdete tím plochému nasvícení bleskem a v mnoha případech i nehezkému zbarvení očí od odraženého blesku.


Warning: mysql_real_escape_string() expects parameter 1 to be string, array given in /www/doc/www.danielseiner.cz/www/wp-includes/wp-db.php on line 926
DSC_0007
DSC_4916
DSC_1333

Nyní se podíváme na nastavení vaší zrcadlovky, při fotografování vašeho psa v pohybu ve volné přírodě. Pokud disponujete objektivem s co nejdelší ohniskovou vzdáleností, nasaďte jej a na fotoaparátu nastavte prioritu clony ( u Nikon je to „A“ a u Canon „AV“ ), dále možnost sériového pořizování snímků a kontinuálního zaostřování ( Nikon „AF-C“ a Canon „AI-Servo“ ). U nastavení clony objektivu preferujte co nejnižší clonové číslo ( např.: 2,8 / 4 / 5,6 ). Pokud máte nastaveno, zaujměte několik metrů vzdálenou pozici naproti vašemu pejskovi a dejte mu povel, aby běžel k vám. Sledujte jeho běh k vám přes hledáček fotoaparátu s lehce namáčknutou spouští, aby se aktivovalo automatické zaostřování a mohlo sledovat přibližování vašeho psa. V okamžiku, kdy máte pocit, že se váš pes dostal do dostatečné výplně hledáčku, domáčkněte spoušť a držte ji tak dlouho, dokud budete mít v záběru celého psa. Po uložení snímků na paměťovou kartu uvidíte, že jste pořídili určitě několik povedených fotografií, na kterých jste skvěle zachytili pohyb vašeho psa.

Doufám, že jsem vám tímto článkem pomohl k lepším snímkům vašeho miláčka, než jaké jste měli do současnosti. Pokud se vám na základě tohoto článku povede nějaká hezká fotografie vašeho pejska, klidně mi ji zašlete a rád ji zveřejním na svém facebook profilu.

A příště zas probereme třeba kočky…

Focení zvířat, britská modrá kočka